ams OSRAM představuje nové LED s kvantovými tečkami

Společnost ams OSRAM představuje novou Quantum Dot LED. Technologie LED je již řadu let na vzestupu a poptávka po kvalitních a energeticky úsporných řešeních pro všeobecné osvětlení roste. Osconiq E 2835 CRI90 (QD) posouvá hodnoty účinnosti i při velmi vysokých indexech podání barev a teplých barvách světla. Speciální balení 2835 nabízí další systémové výhody pro výrobce svítidel.


Kvantové tečky (QD) jsou speciální polovodičové částice, které při dopadu modrého světla vyzařují světlo v různých vlnových délkách v závislosti na jejich velikosti. Jejich jedinečné vlastnosti umožňují velmi přesné nastavení požadované barevné teploty a vynikající hodnoty účinnosti v teplém bílém barevném spektru. "S našimi speciálně vyvinutými luminofory Quantum Dot jsme jediným výrobcem na trhu, který může nabídnout tuto technologii pro všeobecné osvětlovací aplikace," řekl Peter Naegelein, Di- rector Product Management Illumination ve společnosti ams OSRAM. "Osconiq E 2835 je také jedinou dostupnou LED svého druhu v zavedeném balení 2835 a přesvědčuje extrémně homogenním osvětlením."

Osconiq E 2835 CRI 90 (QD) je k dispozici v rozsahu barevných teplot 2200 až 6500 K a dosahuje vynikajících hodnot účinnosti přes 200 lm/W. Prostorově úsporné rozměry 0,5 W komponentu 2,8 mm x 3,5 mm umožňují mimořádně kompaktní a účinné konstrukce svítidel. Dobré absorpční chování kvantových teček snižuje množství potřebných nanočástic. Stejně jako ostatní luminofory v obecném osvětlení jsou řešení na bázi kvantových teček z hlediska vývoje stále v plenkách - s velmi slibnou budoucností toho, čeho lze dosáhnout v nadcházejících generacích výrobků. Zvláštností Quantum Dots od společnosti ams OSRAM je, že jsou zapouzdřeny v ochranném obalu, který je činí robustnějšími a chrání je před vlhkostí a dalšími vnějšími vlivy. Tato speciální technologie zapouzdření umožňuje použití malých částic v náročném provozu "on chip" v LED diodě.

LED dioda také splňuje přísné požadavky jednotného nařízení o osvětlení (SLR) týkající se energetické účinnosti světelných zdrojů, které bude v Evropě povinné od září 2021. Součástí nových směrnic je mimo jiné hodnota >50 pro sytou červenou barvu, takzvaná hodnota R9. Pro stanovení CRI se používají hodnoty R1 až R8. Každá hodnota R znamená určitou barvu.

Osconiq E2835 je k dispozici také ve dvou dalších verzích: složka CRI 80 pro řešení kancelářského a maloobchodního osvětlení a Osconiq E2835 Cyan, která vytváří spektrální špičku v oblasti modré vlnové délky, která potlačuje produkci melantoninu v lidském těle, takže je ideální pro řešení Human Centric Lighting.