Audi vylepšilo přední světlomety pomocí LED a inteligentním řízením

audi traffic 070113

Německý výrobce automobilů oznámil, že později v tomto roce bude nabízet nové Audi Matrix LED světlomety, které zvýší bezpečnost díky speciálnímu řízení předních světlometů v reálném čase založené na situaci v dopravě. Inteligentní systém bude používat GPS data k optimalizování osvětlení u nové A8 a přední kamera bude minimalizovat oslnění protijedoucích vozidel.

Matrix design využívá 25 LED, uspořádaných do pěti skupin, kde každá skupina má svůj vlastní speciální reflektor. Řídicí systém může ztlumovat nebo vypínat individuální segmenty LED v reálném čase pro nastavení požadavků a to vše bez jakékoli mechanické součástky.

Přední světlomety se nastaví podle dopravy, kterou sleduje přední kamera. Systém sleduje protijedoucí vozidlo a přesně v pásmu kde vozidlo jede, vypíná a řídí jednotlivé LED a tím neoslňuje řidiče v ostatních vozidlech.

Systém GPS pak na základě dat z auto navigace předpokládá různé zatáčky a rohy a řídí světla tak aby ještě lépe pomohla řidiči v nebezpečných úsecích.

Systém se zapíná automaticky a je omezován pomocí rychlosti, ve městě do 60 km/h a na dálnici do 30 km/h.

Odezva systému od Audi, kdy kamera zjistí, že jede auto v protisměru přes správné seřízení světlometů je 150 milisekund. 

 

{youtube}-qMtFf_YNqw{/youtube}