Detaily o světelné technologii TLED s účinností 200lm/W

tled11

Philips, první kdo prezentuje prototyp lampy, která produkuje účinnost 200 lumenů na watt při kvalitním denním teplém světle. Tato nová technologie LED láme rekordy a posouvá LED na novou úroveň. LED s účinností 200lm/W je očekávána na trhu v roce 2015 a jistě bude využívána s široké řadě aplikací.

Cíl je dosáhnout hranici 200lm/W

Do dnešního dne, podobné hodnoty účinnosti bylo možné dosáhnout jen v laboratorních podmínkách, při kontrolované teplotě a po vložení zdroje do svítidla mlže účinnost spadnout o 50%. Nejúčinnější barvy LED jsou žlutá a zelená, které dosahují účinnosti až 380 lm/W, barva je ale nepoužitelná pro běžné použití.

Jak vzniká bílá barva?

Existují dvě metody jako docílit na výstupu bílé světlo. První metoda spojuje vlnové délky rozdílných LED k vytvoření bílé barvy světla (RGB), tato metoda povoluje světlenému návrháři ladit výsledné světlo podle požadavků.

Druhá metoda využívá modrou Indium-Gallium-Nitrid (InGaN) LED s povrchem fosforu. Tato metoda je běžněji používána.

Nyní Philips využívá nového přístupu, který kombinuje modré, zelené a červené světlo k vytvoření vysoce kvalitního bílého světla.

Srdcem této TLED je Philips Lumileds InGaN LED, která je nejúčinnější led na světě. Tato LED významně navyšuje účinnost oproti předchozí generaci. 

 tled