DIALux evo 12: Objevte nové funkce a podívejte se, co je nového

Import IFC

DIALux nyní podporuje kompletní strukturu IFC ve formě stromového diagramu. Nyní se můžete rozhodnout, které objekty IFC chcete do DIALuxu importovat. Tato verze podporuje formáty IFC 4.0 a IFC 4.1, včetně popisů geometrie verze 2x3. V budoucnu plánujeme podporovat i novější formáty geometrie IFC.

Pro práci s novými objekty IFC jsme v nabídce "Konstrukce" zavedli nový nástroj s názvem "Model IFC". Po jejich výběru se zobrazí podrobné informace včetně globálního ID, typu IFC, názvu a popisu. Tyto objekty IFC lze pomocí tohoto nástroje ze scény odstranit.

Chcete-li například ušetřit čas výpočtu, můžete se rozhodnout, že nové objekty IFC z výpočtu vyloučíte nebo je jednoduše prosvětlíte. DIALux zachází s novými objekty IFC podobně jako s nábytkem, zejména pokud není přítomen žádný nábytek a žádné objekty IFC.

Nové objekty IFC jsou také obsahem plánů v dokumentaci. Tyto objekty lze vybrat a zrušit jejich výběr v nastavení stránky.

Na konci návrhu můžete model osvětlení exportovat jako samostatný soubor IFC. V této verzi omezujeme formát souboru na IFC 2x3 a můžete určit, zda má být soubor IFC zároveň komprimován nebo uložen jako IFC XML pro webové aplikace. Takový dílčí model lze vrátit do procesu BIM a rozšířit tak společný model budovy. Alternativou je např: Částečný model lze použít jako vstup pro jiné CAD programy podporující Open BIM.

Oblast působnosti IFC

DIALux přebírá strukturu budovy, jako je terén, budovy a podlaží, z modelu budovy IFC. Všechna svítidla jsou do této struktury budovy zakreslena se správnou 3D geometrií a souřadnicemi (WYSIWYG). Export přebírá délkovou jednotku z modelu budovy. Kloubová svítidla jsou exportována jako pevný model v plně zarovnaném stavu.

Každé nakreslené svítidlo IFC má navíc následující vlastnosti:

  • Název položky
  • Číslo položky
  • Popis položky
  • Výrobce
  • Typ montáže
  • Referenční povrch (podlaha, stěna, strop)
  • Možnost provozu nouzového osvětlení (ano/ne) Vlastnost výrobku
  • Celková připojená zátěž systému (součet všech Leos)

GLDF

Pomocí aplikace DIALux evo 12.0 můžete importovat data svítidel ve formátu GLDF. GLDF (Global Lighting Data Format) je nový modulární formát dat o osvětlení s přehlednou strukturou XML, který popisuje jednoduchá až složitá svítidla a senzory. Jedná se o otevřený a volně dostupný datový formát. Další informace jsou k dispozici na adrese gldf.io.

 

Svítidla z členů systému DIALux lze importovat obvyklým způsobem pomocí funkce drag and drop nebo importní funkce. Kromě toho mohou data GLDF obsahovat různé varianty výrobků, které se liší elektrickými, fotometrickými nebo vzhledovými vlastnostmi. Varianta se vybírá během importu. Data GLDF od nečlenů lze rovněž importovat, ale budou se na ně vztahovat předchozí omezení.

GLDF také podporuje nový geometrický model L3D. Nový editor L3D umožňuje snadno vytvářet modely svítidel z dat OBJ.

Změny známých funkcí

V rámci vývoje Open BIM bylo vylepšeno rozpoznávání obrysů místností z modelů budov IFC. Díky tomu může nyní DIALux zpracovávat modely IFC, které dříve nebylo možné načíst
Byla aktualizována knihovna Solid Modeler Library (SMLib), byly opraveny různé chyby a provedena vylepšení v Solid Modeleru.
Funkce importu IFC se stala tolerantnější. Pokud objekty IFC nelze načíst, DIALux se je pokusí přeskočit, místo aby přerušil proces importu.
Zpracování standardních systémů řízení denního osvětlení bylo mírně zrychleno, stejně jako výpočet potenciálních energetických hodnocení

Opravy chyb

Problémy s načítáním projektů
Chyby při generování výstupů a při vytváření výpočtových ploch
Chyby při vykreslování grafů na vypočtené silnici
Úpravy tipů nástrojů pro navigaci vpřed/vzad
Oprava chyb v překladu
Chyba v počtu umístěných oken
Zlepšení výkonu při načítání systémů denního osvětlení
Vyřešení problému, kdy odstranění poslední skupiny svítidel odstranilo také světelnou scénu
Možnost přejmenování scény nouzového osvětlení a vylepšení prezentace dokumentace tak, aby se informace o umístění zobrazovaly i nad nadpisem na stránkách s obrázky