Hlasy 16 614 lidí rozhodly o osvětlení přechodů v jižních Čechách

osvetleni-prechod

V jižních Čechách přibude díky projektu Vaše volba Skupiny ČEZ sedm nově osvětlených, tedy bezpečnějších přechodů pro chodce.

Hlasování veřejnosti dalo zelenou k realizaci osvětlení pro dvojitý přechod v Záhoří u Písku, přechod v Týně nad Vltavou a dvojitý přechod ve Volarech. Výběr veřejnosti doplnili svým odborným stanoviskem zástupci Dopravní policie a BESIP. Jasnou volbou pro ně byla zebra ve Veselí nad Lužnicí a v Horním Žďáru. „V nedávné době na přechodu u OD Tesco ve Veselí došlo ke smrtelné dopravní nehodě. Přechod v obci Horní Žďár je umístěný na průtahu silnice první třídy s velice vysokou intenzitou silničního provozu. Daná lokalita má být v tomto roce rekonstruována. Kvalitně provedené osvětlení přechodu pro chodce, který bude nově přesunut do vhodnějšího místa se tak stane výborným doplněním rekonstrukce, které přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu obcí Horní Žďár,“ vysvětluje volbu expertů Stanislav Vorel z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Hlasování pro přechody

Od veřejnosti získal největší počet hlasů dvojitý přechod v obci Záhoří u Písku. Celkový počet 3 714 hlasů byl nejvyšším nejen v jižních Čechách, ale současně i mezi sedmdesátkou nominovaných přechodů v celé ČR.„Jsme velice rádi za tak velký počet hlasů. Současně jsme i překvapeni, že obec naší velikosti předčila města s mnohonásobně větším počtem obyvatel. Velice si toho vážíme. Děkuji všem, kteří pro naše přechody hlasovali a ukázali tak, že jim bezpečnost na frekventovaných komunikacích není lhostejná,“ říká spokojený starosta obce Záhoří František Valvoda. Podle něho hlavní podpora vycházela nejen od občanů obce Záhoří, žáků ze ZŠ a MŠ, jejich rodičů, příbuzných a přátel, ale také od 14 členských obcí Dobrovolného svazku obcí mezi Vltavou a Otavou a 74 obcí sdružených ve Svazku obcí regionu Písecko. „Osvětlení přechodů na záhořské návsi bude, po již instalovaných ukazatelích rychlosti, pro naši obec dalším krokem ke zvýšení bezpečnosti chodců ve stále narůstajícím silničním provozu,“ doplnil k přínosu osvětlení starosta.

Na druhé místo v jižních Čechách vyneslo 3 448 hlasů lidí přechod Veselské silnice v Týně nad Vltavou.„Osvětlení, pro obyvatele Hlineckého sídliště s 2,5 tisíci obyvateli, tak zásadního přechodu, bude velkým krokem vpřed k větší bezpečnosti všech, kteří ho denně užívají. Tento velmi frekventovaný přechod leží na komunikaci, která je od směru z Veselí nad Lužnicí nepřehledná. Navíc při zhoršených světelných podmínkách, za soumraku či v nočních hodinách jsou chodci v těchto místech špatně viditelní. Osvětlením přechodu tak řidiči snadněji zahlédnou pohyb chodců a to přispěje ke zvýšení jejich bezpečnosti,“ slibuje si od osvětlení přechodu starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek. Se získaným počtem hlasů obsadil Týn i čtvrté místo v celé ČR. „K aktivizaci hlasujících jsme využili naše internetové stránky a myslím, že výrazně pomohly facebookové stránky města, kde byly průběžně zveřejňovány výsledky. O podporu jsme žádali i prostřednictvím Radničních novin a oslovili jsme naše školy a veřejnost na kulturních a sportovních akcích města,“ doplňuje týnský starosta. Město Volary a jeho rizikový dvojitý přechod s 2 379 získanými hlasy obsadil v jižních Čechách třetí a v celé ČR krásnou desátou pozici.

Ukázalo se, že obyvatelům České republiky není bezpečnost na přechodech lhostejná. Velmi dobře si uvědomují rizika dopravního provozu a zajímají se o možnosti, jak změnit nebezpečná místa tak, aby na nich k tragickým nehodám nedocházelo. V uplynulých šesti týdnech se do projektu zapojilo 100 921 hlasujících, z toho pro navržené přechody v jižních Čechách poslali lidé 16 614 hlasů. „Tato čísla nás velmi těší. Dokazují, že si lidé uvědomují neutěšený stav českých přechodů a chtějí jej změnit,“říká Šárka Samková ze Skupiny ČEZ.

Jen za první čtyři měsíce letošního roku se na vyznačených přechodech pro chodce stalo 368 dopravních nehod, při nichž se 59 lidí těžce zranilo a čtyři zahynuli. Vloni na přechodech zemřelo za celý rok dokonce 35 osob. Bezpečnostním prvkem, který dokáže tuto smutnou statistiku až o dvě třetiny zlepšit, je právě kvalitní osvětlení. „Zvyšování bezpečnosti dopravního provozu je jednou z našich hlavních priorit. I přes všechna chystaná opatření by ale chodci neměli zapomínat na vlastní bezpečnost,“ říká šéf dopravní policie ČR Tomáš Lerch.

Přechodů, které mají zjevné nedostatky, je bohužel v České republice stále hodně. Jen na silnicích I. tříd identifikovala Dopravní policie 423 rizikových přechodů, u kterých kromě běžných bezpečnostních prvků chybí právě osvětlení. V každém ze sedmi distribučních regionů ČEZ mohli lidé v rámci projektu Vaše volba 2013 vybírat z 10 nebezpečných přechodů, které nominovali odborníci z Policejního prezidia ČR.

  1. průběhu června a července přidělí Nadace ČEZ granty vybraným městům a obcím, které zpracují projekty, rozpočty a zahájí se stavební řízení. Po prvních nově upravených přechodech se tak lidé bezpečněji projdou už letos na podzim.

 

Ing. Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín