Inteligentní osvětlení ochrání před zloději

Se žárovkami, světly a detektory pohybu proti zlodějům

O svátcích a krátce nato se začátkem podzimu, začíná sezóna pro zloděje. Inteligentní domov pomáhá chránit před nežádoucími hosty - například s dálkově ovládanými světelnými zdroji, radí top-osvetleni.cz.

Kromě dveří a oken proti vloupání, kontrolovatelného osvětlení, rolet a hudebních přístrojů simuluje přítomnost a vyděsí průzkumníky s dlouhými prsty. S vhodně naprogramovanou automatizací budov, řízení osvětlení nebo aplikací inteligentních lamp a světel může být falešné zapínání, vypínání a přepínání pohybu světla v domě ideální jak simulovat přítomnost rezidenta. Výhoda oproti časovačům: Osvětlení se rozsvítí v různých časech. Úpravy se provádějí hlasovým ovládáním nebo dálkově prostřednictvím smartphonu. Klasické časovače jsou zapojeny mezi zásuvku a lampu a automaticky zapnou světlo v požadovaném čase.

Detektor pohybu: 3 tipy

Inteligentní zdroje světla jsou také k dispozici ve venkovní verzi. V opačném případě jsou venkovní detektory tou správnou volbou. Tři tipy pro nákup a instalaci:

  • Správně vyberte dosah a úhel detekce

  • Namontujte ve výšce 3,5 m proti sabotáži

  • Minimalizujte zdroje rušení, například odrazy od odrazných ploch

Detektory pohybu obvykle pracují s technologií PIR (pasivní infračervené senzory) a měří tepelné záření. Aby ne každá zatoulaná kočka zapnula světlo, doporučují se modely se selektivním potlačením alarmu. V moderních svítidlech jsou senzory často integrovány: automaticky se zapnou, když se někdo přiblíží k domu.

Svítidla odolná povětrnostním vlivům pro venkovní použití

Pokud je nemovitost velká a špatně osvětlitelná, jsou fasády a živé ploty osvětleny širokopásmovými světlomety. Kromě toho by měly mít všechny přístupové cesty, schodiště a vstupní prostor menší osvětlení. S energeticky úspornými diodami LED je spotřeba energie udržována v mezích a dobře sladěná a stíněná světla zabraňují nechtěným světelným imisím. Venkovní svítidla musí být vhodná pro venkovní použití a musí mít alespoň stupeň krytí IP 44. To znamená, že jsou odolná proti stříkající vodě a je chráněna proti cizím tělesům větším než jeden milimetr. Čím vyšší je číslo, tím je světlo odolnější.

Všechna tato opatření však nejsou stoprocentně dokonalá. To je důvod, proč je kombinace technické bezpečnosti, správného chování a sousedské pomoci tou nejlepší ochranou.