Mobilní aplikace měřící intenzitu osvětlení vs. kvalitní luxmetr

Rádi byste si zjednodušili měření osvětlení tím, že Vám stačí mobilní aplikace luxmetr? Na zoubek se podíváme nejpoužívanějším aplikacím napříč všemi výrobci operačních systémů a telefonů a všechny otestujeme.

Do testu byly zařazeny především bezplatné aplikace, ale i placené, mobilní telefony byly použity Sony, Samsung a Nokia.

Výrobce Operační systém
iPhone 5 iOS
iPhone 5 S iOS
iPhone 6 iOS
Sony Xperia Z 1 Android
Sony Xperia Z 2 Android
Samsung Galaxy S 5 Android
Nokia Lumia 925 Windows Phone

 

Zkoušené aplikace

Označení Výrobce Operační systém Kalibrace zařízení Cena
Galactica Luxmetr Flint Soft Ltd. iOS ne zdarma
Light Meter by whitegoods White goods iOS ano zdarma
Advanced LuxMeterPro AM Power Software iOS ano € 7,99
Luxmetr KHTSXR Android ano zdarma
Light Meter Pro Mannoun.Net Android ano zdarma
Lux Light Meter Geogreenapps Android ano zdarma
Sensor List Ryder Donahue Windows Phone ano zdarma

 

Porovnání bylo provedeno s kalibrovaným luxmetrem PRC Krochmann model 106e, speciální verze, třída přesnosti A.

Zkoušky byly provedeny bez vlivu denního světla a bez vlivu jiných zdrojů umělého světla. Jako zdroje byly využity referenční zdroje 100lx, 500lx a 2000lx na vodorovném povrchu. Všechny měřicí přístroje byly pak umístěny přesně osově pod zdrojem světla (gamma 0°). Postupně toto místo vystřídali všechny mobilní telefony, jako senzor se využíval fotoaparát nebo senzor jasu. Výsledkem jsou ohromné odchylky v měření a nezáleží na použité aplikaci nebo mobilním telefonu.

RTEmagicC 2015.10.15 Diagramm Alle Smartphones.jpg

 

 

Bez ohledu na velké rozdíly v naměřených hodnotách, byla položena otázka, zda identické smartphony pomocí stejné aplikace naměří podobné hodnoty. V tomto měření máme 4 identické telefony iPhone  5 a aplikace Galactica a Light Metr. Bohužel jsme byly opět zklamáni, měření bylo zcela odlišné u každého telefonu.

RTEmagicC 2015.08.15 Diagramm Iphone 5 untereinander.jpg

 

Závěrem lze říci, že aplikace dosahují velmi vysokých odchylek i s tím, že některé aplikace mají možnost kalibrace. Hodnoty odečtené pomocí telefonů nejsou dostatečné a z naší strany nepoužitelné ani jako orientační měření. Pro profesionální měření je nutné využít kvalitních měřících komponent.

Zdroj dial.de