Nejlepší osvětlení na kovoobrábění a strojírenství

Dobrý návrh osvětlení zajišťuje ergonomické světlo a optimální energetickou účinnost

Správné osvětlení významně přispívá k úspěchu společnosti. Dobré osvětlení usnadňuje vizuální úkoly, předchází únavě, chrání zdraví a chrání před pracovními úrazy.

Ať už se jedná o hrubou montáž, strojní práce nebo kontrolu výrobků - požadavky na osvětlení pracovišť v kovoobráběcích společnostech a ve strojírenství jsou rozmanité. Více než 80 procent informací je zachyceno lidským okem. Naopak to znamená, že špatné vidění brání práci. Narušují pohodu, snižují produktivitu, vedou k chybám a nehodám.

Pro dobrý výhled je rozhodující volba správného osvětlovacího systému, správného osvětlení a dalších svítidel na pracovišti. Oblíbené jsou svítidla na dlouhé a nepřetržité linky. Jedná se o flexibilní systémy, které lze snadno přizpůsobit změnám v rozvržení. LED pásové osvětlovací systémy jsou vhodné s odpovídající optikou proti nežádoucím odrazům na lesklých kovových površích pro nízké i vysoké stropy. Alternativně lze použít lineární svítidla až do šesti metrů výšky haly, od šesti metrů vestavěných světlometů s LED.

Správné osvětlení, přídavná světla pro úkoly

Mezi méně citlivé vizuální úkoly patří hrubá montáž a kování. Zde podle ČSN EN 12464-1 postačuje 200 luxů. Ve strojírenství se předepsaná intenzita osvětlení pohybuje mezi 300 a 500 luxy. Tam, kde je kontrolována, měřena a testována, musí být průměrná intenzita světla vyšší: zde je 750 až 1 000 luxů. Normy však vždy uvádějí pouze minimální hodnoty, v mnoha případech jsou nutné další pracovní světla. Zvyšují bezpečnost a vizuální výkon a přispívají tak k produktivitě zaměstnanců. Patří sem práce jako svařování, pájení a práce na montážních linkách, ale také práce s monitory, jemné mechanické dílny, kontrolním a měřicí stanice.

Nízká světelná propustnost svařovacích brýlí je kompenzována lampou pracovní stanice pro vyšší úrovně osvětlení na obrobku. Na soustruzích je také nutná dobře stíněná nastavitelná lampa, která osvětluje obrobek ze strany zpracování. Aby se zabránilo stínům, jsou podélné osy svítidel uspořádány napříč k soustruhu nebo k montážní lince. V případě vysoké hladiny prachu by měla být instalována uzavřená svítidla s krytím IP 54 nebo IP 65. Vysoký stupeň ochrany také prodlužuje intervaly údržby a tím šetří náklady na údržbu.

Lepší světlo při nižších nákladech

Požadavky na světelný systém dnes zahrnují nízkou spotřebu energie. Efektivní světelná technologie s LED diodami a inteligentní využití denního světla pomocí správy světla chrání životní prostředí, snižují provozní náklady a přispívají k obchodnímu úspěchu. Pokud je veškerý potenciál využit, jsou možné úspory energie až 80 procent.