Největší letiště na světě v Pekingu rozsvítil Osram

Pekingské mezinárodní letiště Daxing v Číně bude oficiálně otevřeno 30. září. Největší letiště na světě pokrývá celkem 1,4 milionu metrů čtverečních a očekává se, že ročně odbaví více než 100 milionů cestujících. Připojené řešení Osram zeleného osvětlení oživuje tuto mega strukturu tím, že jí dává vnitřní prostor naplněný světlem zaměřeným na lidi.

Osram instaloval přes 1 300 LED svítidel inteligentně ovládaných centrálním systémem. Inteligentní osvětlení od Osram poskytuje příjemné jasné světlo po celou dobu dne a je zvlášť energeticky efektivní. Ve srovnání s tradičními systémy snižuje spotřebu energie asi o dvě třetiny.

Přizpůsobená LED svítidla od OSRAM přicházejí v různých barevných teplotách, aby vyhovovala požadavkům různých oblastí, například osvěžujících 5 000 K pro odbavovací plochu, zatímco teplejší 4 000 K pro odpočinkové čtvrti. UGR je snížena pod 19, aby se vyloučilo oslnění a nepohodlí lidského oka.

Kromě stejnoměrnosti a radosti z očí se osvětlovací systém snaží učinit z letiště zelenější infrastrukturu. Prostřednictvím protokolu DALI se LED světla propojují s rozsáhlým řídicím systémem KNX v celé konstrukci, což umožňuje centrální řídící místnosti spravovat každou jednotlivou jednotku jako kokpit raketoplánu monitorujícího celé vozidlo. Jas, pracovní doba a pracovní jednotky lze přednastavit tak, aby vyhovovaly požadovaným efektům. Takový vyspělý mega-systém je výhodný pro správu letiště se značným snížením spotřeby energie o 2/3 ve srovnání s tradičními mechanismy.

(obrázky Osram)