Nouzové a protipanické osvětlení šetří životy

nouzove osvetleniVýpadky proudu nejsou neobvyklé. Pokud po výpadku napájení selže obecné osvětlení, rozsvítí se nouzové osvětlení. Chrání proti panice a nehodám.

Nejen od přechodu energie v Evropě vzrostly stížnosti na krátkodobé výpadky elektřiny. Zaznamenávají se ještě delší výpadky proudu. A nejsou to jen přírodní katastrofy, které narušují dodávky energie. Technická závada v rozvodně nebo zkrat v přenosovém vedení může paralyzovat železniční dopravu, vypnout semafory a nechat miliony lidí ve tmě.

Příčiny výpadků elektřiny jsou složité a těžko vypočítatelné. Důsledky jsou však známy: výpadek je spojen se ztrátou ekonomické moci, nebezpečí pro lidi se zvyšuje.

Bez elektřiny žádné světlo

Největší starostí s výpadkem elektřiny je, že lidé panikaří. Náhlá temnota rychle vyvolává obavy, protože 80 procent všech informací se k nám dostane očima. Nedostatečné vidění dráždí místní lidi i návštěvníky, nedostatek místních znalostí ještě více zvyšuje strach. Pokud je přítomno mnoho lidí, vzniká sotva vypočitatelné riziko. V případě selhání všeobecného osvětlení se zapne bezpečnostní osvětlení nezávislé na síti.

V případě výpadku proudu nebo evakuace budovy musí lidé najít nejkratší trasu k východu: bezpečnostní značky se zelenými a bílými piktogramy ukazují cestu, bezpečnostní světla osvětlit, aby byly viditelné překážky nebo kroky a předcházet nehodám.

Nouzové osvětlení je obecný pojem

Nouzové osvětlení je dnes v souladu s mezinárodní normalizací a evropskými směrnicemi jako obecný termín osvětlení nezávislého na síti. Vždy se rozsvítí, když dojde k výpadku síťového napětí a poklesu.

Velké množství norem, předpisů a směrnic se zabývá nouzovým a nouzovým osvětlením. Podnikatelé, provozovatelé, montéři, projektanti osvětlení a elektrikáři musí znát a aplikovat příslušné specifikace.

Aby mohlo nouzové osvětlení fungovat i po výpadku proudu, vyžadují normy a předpisy profesionální instalaci, ale také pravidelnou údržbu. Odpovědností je nakonec provozovatel objektu.