Nová éra interoperability a spolupráce v oboru osvětlení

CoverZa několik týdnů bude uveden na trh DIALux evo 12. S ním začínáme podporovat nový formát dat svítidel a senzorů GLDF. GLDF je zkratka pro "Global Lighting Data Format" (globální formát dat o osvětlení). Nejedná se o nový fotometrický formát - těch již existuje dostatek - ale o strukturu XML, která plně popisuje svítidla a senzory v procesu BIM.

GLDF jsme vyvinuli proto, abychom umožnili projektantům osvětlení obsluhovat všechny jejich softwarové produkty jediným produktovým souborem. Už tedy nepotřebujete produktová data v různých souborových formátech (např. ULD, IFC, RFA, DWG...), ale pouze GLDF.

Formát je strukturován tak, že může obsahovat informace o světelné technice, mechanice (3D model), elektrotechnice, marketingu, senzorech atd. Formát GLDF jsme vyvinuli s ohledem na budoucnost, takže je rozšiřitelný: to zajišťuje, že do něj lze začlenit nové technologie a inovace, aby držel krok s neustále se vyvíjejícími potřebami světelného průmyslu.

GLDF je pro světelný průmysl bezpochyby přelomovým počinem. Již se nemusíte obávat, že v různých souborech najdete různé úrovně informací nebo verze výrobku. Výhody interoperability (komunikace mezi softwarovými programy), flexibility, efektivního zpracování dat a rozšiřitelnosti z něj činí mimořádně výkonný nástroj pro návrháře osvětlení, inženýry, architekty a výrobce. Zavedení GLDF změní způsob vytváření, sdílení a používání dat o svítidlech, což povede k nové éře interoperability a spolupráce v oboru osvětlení.

Výrobci svítidel nebo snímačů budou mít obrovskou výhodu v tom, že již nebudou muset vytvářet různé datové sady pro různé softwarové platformy. Všechny informace pro všechny programy mohou být uloženy v GLDF, samozřejmě nezávisle na platformě. To šetří čas i náklady.

GLDF lze také podepsat a ověřit. Tím je zajištěna ochrana informací o produktu proti krádeži a padělání dat. Výrobce se nemusí obávat, že jeho data zneužije konkurence. Vy jako plánovač můžete zjistit, zda je soubor stejný jako originál, nebo zda jej někdo pozměnil.

GLDF je open source, což znamená, že kdokoli může vyvinout další aplikace využívající GLDF a uvést je na trh. Používání GLDF je bezplatné. Návod na vytvoření GLDF i nástroje pro vytváření jednotlivých souborů GLDF a 3D modelů jsou již k dispozici na adrese www.GLDF.io.