OSRAM Vegalas™ RGB

Premstaetten, Rakousko (24. ledna 2022) -- společnost ams OSRAM (SIX: AMS), světový lídr v oblasti optických řešení, odhalila prototypový design svého nového modulu laserového zářiče Vegalas™, který slibuje zmenšit velikost projekčního světelného enginu v chytrých brýlích pro rozšířenou (AR) a smíšenou (MR) realitu až o polovinu. Inovace společnosti ams OSRAM v oblasti technologie optických součástek otevírá potenciál pro vývoj informačně bohatých chytrých brýlí, které jsou stejně stylové a módní jako běžné sluneční brýle a brýle, které si dnes spotřebitelé kupují.

Dnešní trh s chytrými brýlemi pro rozšířenou realitu nebo magnetickou rezonanci je z velké části omezen na specializované průmyslové nebo profesionální aplikace. Je to proto, že komponenty, jako je projekční světelný motor nebo baterie, jsou stále poměrně velké a těžké a vyžadují objemné obroučky, které je nesou. Příležitost pro výrobce vyrábět chytré brýle vhodné pro spotřebitele - které někteří pozorovatelé považují za příští generaci mobilních počítačů, jež nahradí chytré telefony - závisí na dosažení masivního snížení velikosti a hmotnosti těchto komponent, aniž by se snížila kvalita nebo jas zobrazovaného obrazu.

 


Prototypová konstrukce Vegalas™ od společnosti ams OSRAM umožňuje výrazné zmenšení velikosti projekční jednotky v chytrých brýlích.

Představení prototypového návrhu modulu Vegalas™ společností ams OSRAM ukazuje, že světelný engin pro chytré brýle může být velký pouhých 0,7 cm3 - dostatečně kompaktní, aby se vešel do standardních módních obrouček pro spotřebitele.

Martin Wittmann, ředitel marketingu v oblasti vizualizace a laserů společnosti ams OSRAM, řekl: "Optické a mechanické inovace v modulu Vegalas™ výrazně urychlí růst trhu s chytrými brýlemi. Optická technologie od společnosti ams OSRAM byla již dříve klíčová pro vývoj funkcí, které mění trh u nových designů chytrých telefonů, jako je rozpoznávání obličeje, vylepšení fotoaparátu a bezrámečkové displeje. Nyní je společnost ams OSRAM v centru další revoluce v mobilní výpočetní technice, která umožní vstup chytrých brýlí na běžný spotřebitelský trh.

Konstrukce modulu Vegalas™ od společnosti ams OSRAM kombinuje tři výkonné lasery s červenou (640 nm), zelenou (520 nm) a modrou (450 nm) vlnovou délkou v robustním pouzdře pro povrchovou montáž. Obal je hermeticky uzavřen, aby se zabránilo kontaminaci a degradaci laserových zářičů modulu na čipu. Modul má rozměry 7,0 mm x 4,6 mm a výšku 1,2 mm. Sériová výroba modulu Vegalas™ by měla být zahájena v první polovině roku 2023. Vzorky jsou k dispozici již nyní v omezeném množství.

ams OSRAM spolupracuje s partnery v LaSAR Alliance (lasaralliance.org) na vytvoření referenčního návrhu projekčního světelného motoru pro laserový skenovací systém (LBS), který je založen na modulu Vegalas™, spolu se zrcadlovým modulem MEMS od společnosti STMicroelectronics a vlnovodem od společnosti Dispelix. Tento nejnovější světelný motor o rozměrech 10 mm x 11 mm x 6 mm (0,7 cm3) je přibližně o 60 % menší než světelný motor LBS založený na třech diskrétních laserových zářičích ams OSRAM TO38, který má objem 1,7 cm3.

Kromě laserů pro projekční světelné enginy nabízí společnost ams OSRAM také komplexní portfolio optických produktů podporujících mnoho dalších funkcí aplikací rozšířené reality. Patří mezi ně infračervené LED diody a senzory pro sledování očí, senzory okolního světla a komponenty pro aplikace, jako je skenování místnosti, snímání blízkosti a určování polohy v interiéru.

Další informace o projekci na blízko očí naleznete na webových stránkách společnosti ams OSRAM.