Osvětlení učebny

Moderní vzdělávání je založeno na povzbuzení a výzvě. Hodně z procesu učení je vizuální. Dobré osvětlení je životně důležitým požadavkem pro soustředění a práci bez únavy a hraje klíčovou roli v pomoci zvýšit pozornost studentů.

Celoživotní učení je důležitější více než kdy jindy. A základy, na kterých stavíme tak, aby splňovalo stále rostoucí výzvy profesního života jsou položen během našeho mládí. Každý, kdo má rád učení, se učí snadněji a efektivněji - z dětství až do stáří. V mateřské školce, základní škole a střední škole, odborné škole a univerzity, mladí lidé dostávají vzdělání, které se utváří celý jejich život.

Pevné uspořádání sedadel a neměnná výuka „křídy a řeči“ ve třídě jsou nyní minulostí. Většina škol opustila pevná rozmístění stolů. Nové formy komunikace zaujali své místo. Účel pružnosti řešením je přizpůsobit prostor učení cíle. Tvář učebny byla změněna podle potřeb, umožňující přímou výuku i skupinovou práci. Když studenti představují projekty, tak se například z třídy stane pódium a hlediště.

Podpora různých typů situací učení a výuky požaduje flexibilní osvětlení - protože to je to, co nakonec zajistí, že požadované scénáře lze vizuálně realizovat.

Flexibilní využití místnosti

Se správným výběrem osvětlení a správným uspořádání svítidel, lze místností přizpůsobit flexibilitě. Pro dokonale použití místnosti, systém osvětlení potřebuje vytvořit dobré světelné podmínky pro všechny uživatele místnosti bez ohledu na uspořádání stoůy a / nebo židlí. Aby to bylo zaručeno, doporučuje se plošné osvětlení místnosti, což znamená, že všechny stěny, včetně zadní stěny, jsou dobře osvětlené. Chcete-li se vyhnout výrazným rozdílům v jasech podél měnících se zorných polí - které způsobují vizuální únavu a podkopávají koncentraci - je důležité zajistit jednotný jas v celé místnosti.

 Hlavním účelem osvětlení je osvětlit místnost rovnoměrně tak, aby vyhovovala příslušné výukové situaci. Přirozené denní světlo je výhodný tam, kde je k dispozici. Umělé světlo, které by mělo být stmívatelné, podle potřeby doplňuje denní světlo. Rušivému oslnění, které narušuje koncentraci se lze vyhnout osazením svítidel s optickými systémy nebo instalací záclon nebo žaluzií. To umožňuje regulovat dopad denního světla v závislosti na poloze slunce.

 
Normy osvětlení ve třídách

Pro učebny ČSN EN 12464-1 doporučuje osvětlenost 300 luxů. Nicméně, úroveň požadovaná pro dosažení souladu s normou by měla být považována za absolutní minimum. Intenzita vyšší jak 500 luxů je lepší pro dosažení dobrých výsledků ve třídě; je to také intenzita doporučená pro praktické školicí místnosti a místnosti ve večerních školách. Tabule vyžadují rovnoměrné osvětlení dále kromě obecného osvětlení i samostatné osvětlení. Vertikální osvětlení zde musí být 500 luxů pro splnění standardu. Další způsob, jakým lze osvětlení přizpůsobit měnícímu se učení a učební situace a zvýšení výkonu učení je pomocí osvětlení systém řízení, který přizpůsobí osvětlení flexibilně a uspokojí potřeby pro vizuální úkol.