Philips TLED 200lm/W průlom ve světelné účinnosti LED

philips tled

Philips jako první na světě prezentoval prototyp světelného zdroje, který produkuje 200 lumenů na watt, velice kvalitního teplého denního světla. Tato nová technologie přináší energeticky efektivní LED světlo vhodné pro nejrůznější použití. LED s účinností 200 lm/W je očekávána rokem 2015 a bude určitě použita do širokého spektra aplikací.

Výzva byla dosáhnout cíle 200 lm/W

Průmyslové úsilí dosáhnout hranice 200 lm/W, výzva dosáhnout nejvyšší úrovně účinnosti světelných zdrojů (demonstrováno v konečném produktu, pod reálnými podmínkami, který je připraven zařadit se mezi aktuální produkty). Doposud podobné efektivity bylo dosahováno v laboratorních podmínkách. Pokud chce nová technologie LED spatřit světlo světa, musí samozřejmě splňovat určité technické požadavky.  Světlo nesmí být moc bíle nebo moc teplé nebo bez dostatku kvalitní červené barvy ve spektru to mlže způsobit problémy u lidských očí vnímající barvy a dává objektům nepřírodní nádech. Žluté/zelené LED se získávají přeměnou fosforu, jsou velice energeticky účinné (dosahují až 380 lm/W), ale jsou prakticky nepoužitelná pro samostatné osvětlování.

Podle norem musí světelné podání splňovat například chromatičnost světla (teplotu) a index podání barev. Všechny tyto podmínky, by nové LED od Philipsu TLED měly splňovat a ke všemu dosáhnout účinnosti 200 lm/W.

Jak je vytvořena bílá LED?

Existují dva možné způsoby jak vyrobit bílou LED, která bude produkovat bílé světlo. Jedna metoda mixuje různé světlené délky různých LED k tomu, aby vzniklo bílé světlo RGB, to umožňuje světelným návrhářům měnit bílou barvu na specifickou teplotu.

Druhý způsob využívá Indium-Gallium-Nitride (InGaN) LED s povlakem fosforu.

tled philips

 

Nyní ale Philips využívá nový přístup, který kombinuje modrou, zelenou a červenou k vytvoření kvalitní bílé barvy. V srdci TLED je Philips Lumileds InGaN LED, na trhu nejúčinnější modrá LED. Tato LED významně využívá efektivity z dřívějších generací čipu použitých například v L Prize, kde vyhrála žárovka Philips jako náhrada za 60W klasickou žárovku.

Obrovské úspory

Instalace takovýchto zdrojů, přinese velice významné globální úspory elektrické energie co celém světě. Například v US by se dalo uspořit před 12 miliard USD a 60 milionů tun CO2, které by se dostalo do atmosféry.

{youtube}

E4QWdd6_wVs

|853|480{/youtube} 

Jako další plus tyto nové LED generují méně tepla, takže můžou být použity bez chladičů. To znamená menší velikost volnou ruku designérům při vytváření nových svítidel, za použití méně materiálů a tím pádem i levněji.

Technické parametry TLED prototypu:

Příkon 7.5W
Světelný tok: 1.500 lm
Účinnost: 200 lm/W
CRI: větší než 80
CCT: 4500-3000K