Recyklační příspěvek u vánočních řetězů

led osvetleni levne vanoce nakupvakciVzhledem k častým dotazům, zda se na vánoční světelné řetězy vztahuje recyklační příspěvek, zasíláme stanovisko Ministerstva životního prostředí:

Dle názoru Ministerstva životního prostředí jsou světelné řetězy s LED žárovkami s bateriemi či s transformátorem elektrozařízeními ve smyslu § 37g písm. a) zákona

C. 185/200 1 Sb., o odpadech (dále jen "zákon o odpadech"). Tato zařízení lze zařadit doskupiny c. 5 osvětlovací elektrozařízení dle přílohy c. 7 zákona o odpadech, a toko krétně do podskupiny c. 5.6b - Ostatní osvětlovací zařízení nebo zařízení pro šíření nebo řízeni osvětlení, s výjimkou přímo žhavených žárovek v jiné podskupině neuvedené.

Z toho vyplývá, že:

· pokud výrobce určí, že je světelný řetěz určený pro komerční sféru, musí za něj odvést recyklační příspěvek za svítidlo. Vánoční světelné řetězy určené pro domácnost výrobce nevykazuje a ani za ně neodvádí recyklační příspěvky.

· pokud řetěz obsahuje vyměnitelné LED zdroje (šroubovací LED žárovky), výrobce odvede recyklační příspěvek za každý obsažený světelný zdroj bez ohledu na to, zdaje je řetěz určen pro domácnost nebo pro komerční sféru.