Rozhovor s generálním ředitelem DIAL o DIALux evo 9

dialux evo 9Nedávno jsme spustili nejnovější verzi našeho softwaru pro návrh osvětlení DIALux evo 9. Kromě mnoha užitečných funkcí se dokumentace změnila vizuálně i prakticky. Zeptali jsme se Dieter Polle, generálního ředitele DIAL, co se změnilo s novou dokumentací a jaký je rozdíl mezi volně dostupnou a placenou verzí.

 

Dieteri, proč jsme změnili dokumentaci v DIALux evo?


V posledních letech byl náš vývoj zaměřen především na výkon. Máme obrovskou fanouškovskou základnu po celém světě, která používá DIALux evo. Poslouchali jsme a pozorně sledovali naše uživatele a zjistili jsme, že DIALux může mnohem lépe podporovat návrháře v evo. Jeden bod, který přišel, byla dokumentace projektu. Pro mnoho návrhářů to prostě nebylo dostatečně reprezentativní, aby se dalo použít k reklamě na zákazníka nebo potenciálního zákazníka. Byly tam také nedostatky v designu. Například někteří návrháři nepotřebovali mnoho stránek, aby výsledky dokumentovaly smysluplným způsobem. A také tam bylo mnoho stránek, kde někdy zbylo zbytečně příliš mnoho místa.

S DIALuxem evo 9 jsme to nyní změnili.

Přepracovaná dokumentace zcela nahrazuje původní a nabízí uživatelům v každém ohledu mnohem více obsahu, je přehlednější a má mnohem reprezentativnější uspořádání. Vytvářejí větší přehlednost a orientaci. Toho je dosaženo použitím orientačních plánů (např. Půdorys). Dokumentace pracuje podle struktury projektu: Nejprve se zobrazí půdorys, poté místnosti a pro každou místnost se zobrazí pozice svítidla a výsledky.

S DIALux evo 9 má každý uživatel možnost konfigurovat dokumentaci. To zahrnuje zapnutí a vypnutí grafiky a zobrazovacích režimů, umístění vlastního loga a mnoho dalšího. Možné varianty jsou rozsáhlejší než ve všech předchozích verzích. DIALux evo 9 poprvé nabízí také alternativy rozvržení pro mnoho stránek. To vám umožní velmi dobře přizpůsobit výstup požadavkům příslušného projektu. V tomto ohledu se výrazně zvýšila možnost pro všechny uživatele ovlivnit rozvržení - a to je volně přístupné pro všechny a samozřejmě zdarma.


Existuje však také funkce související s rozvržením, která je nyní zpoplatněna. O čem to celé je?


Přesně, Pro Feature "Layout". Existují funkce, které jsou užitečné pro malý okruh návrhářů, ale ve skutečnosti nejsou pro splnění úkolů při návrhu osvětlení nezbytné. V budoucnu budeme za tyto typy funkcí účtovat individuální uživatelský poplatek. Plánovači, kteří by chtěli mít takové speciální funkce, budou potom platit za rozvoj tímto způsobem.

S vývojem nového vydání, koncepční změna, jako vedlejší účinek, také vytvořila možnost, aby rozložení edice bylo proveditelné uživatelem. Až dosud to dokázali jen naši vývojáři.

Každý, kdo získal tuto speciální funkci, může otevřít editor a upravit rozvržení podle potřeby. Například: změna velikosti písma, typu písma a umístění obsahu, jako jsou textové bloky, grafika a obrázky. Každý může nyní reprodukovat svůj vlastní firemní design ve vydáních DIALux evo.


Dieter, konečně důležitá otázka: Stává se DIALux pomalu placeným produktem?


Velmi jasné ne. DIALux je a zůstane volný. Naši uživatelé se na to mohou spolehnout. Koncept DIALuxu spočívá v tom, že každý návrhář na světě může používat DIALux a nebude cítit žádná omezení ve své práci. Plánovači by měli být schopni pracovat s daty všech výrobců a vyřešit jakýkoli problém s návrhem osvětlení. Zdarma. Náš 40-ti vývojový tým dělá DIALuxu stále užitečnějším pro každého.

Takže se nemusíte bát, DIALux nebude účtován a bude to i nadále plně funkční software pro návrh osvětlení zdarma.