Společnost NICHIA představuje vysoce výkonnou 1800K LED diodu jako jedinou skutečnou alternativu vysokotlakých sodíkových výbojek

Tokushima, Japonsko - 6. července 2021: NICHIA, největší světový výrobce LED diod a vynálezce vysoce svítivých modrých a bílých LED diod, představuje řadu vysoce výkonných LED diod 219F, které jsou jedinečnou alternativou k vysokotlakým sodíkovým výbojkám (dále zkráceně HPS). Celosvětové snahy o postupné ukončení používání HPS se stále setkávají s odporem k používání bílých náhradních LED. Vzhledem k neexistenci životaschopné a udržitelné alternativy zůstaly HPS vyňaty ze seznamu zakázaných výrobků podle Minamatské úmluvy o rtuti, což znamená, že HPS zůstávají všudypřítomné. Uvedením modelu 219F se společnost NICHIA stává prvním výrobcem LED, který tuto alternativu nabízí. NVSW219F odstraňuje rtuť, ale zvyšuje účinnost a životnost, s nízkou (1800K) korelovanou barevnou teplotou výstupu, která spolupracuje s HPS a zachovává prvek "nostalgického krajinného" osvětlení, což z ní činí skutečnou alternativu.



Stávající řešení LED nesplňují světelný profil požadovaný v aplikacích, které v současnosti obsluhuje HPS. To obvykle vyžaduje světelnou úroveň s nízkou korelovanou teplotou barev (CCT) 1800 K, aby se obnovil efekt "nostalgické krajiny" typický pro HPS. Společnost NICHIA vyvinula model 219F s teplotou 1800K/CRI 70, který řeší tento problém a jehož technologie splňuje CCT a index podání barev (Ra) požadované pro aplikace pouličního osvětlení a osvětlení parků a dalších venkovních ploch.

Nejnovější technologie společnosti NICHIA přináší kromě barevné shody s HPS také spoustu dalších výhod. Index podání barev (CRI) 219F je vyšší než u HPS a podle měření společnosti NICHIA se zvýšil z méně než 5 na více než 70, což zvýrazňuje přirozené barvy města oproti monotónnímu podání u HPS. Schopnost generovat věrné barvy krajiny přináší příjemné a jasné osvětlení při zachování nostalgické a/nebo elegantní atmosféry. To je také příznivé pro bezpečnostní aplikace, protože pomáhá rozlišit barvu oblečení, aut a budov pod pouličním osvětlením. LED diody také umožňují okamžité zapnutí/vypnutí a modulaci výkonu nebo ovládání stmívání. Umožnění "inteligentního osvětlení" povede k úsporám energie. Například v oblastech s nízkým pohybem chodců mohou LED diody, ovládací prvky a senzory umožnit přechodnou úroveň osvětlení s okamžitým zapnutím nebo plným jasem při detekci pohybu. Toho není možné dosáhnout pomocí HPS a je to významná výhoda, kterou může osvětlení LED nabídnout. Nižší oslnění, s následně menším dopadem na lidi, flóru a faunu, méně emisí modrého světla, menší světelné znečištění, to jsou také zásluhy, které se řídí 219F/1800K/CRI 70. Netřeba dodávat, že LED diody pomáhají dosáhnout výměny bez rtuti a nabízejí delší životnost. Světelný zdroj 219F dokáže zajistit až 60 000 hodin provozu, což je více než dvojnásobek průměru HPS (24 000 hodin).

"Lidé mají rádi vizuální efekt, který poskytuje HPS a vytváří to, čemu říkáme 'nostalgická krajina'. Stávající technologie LED jej jen těžko dokáže napodobit. Naměřená CCT HPS je 1800K, kterou po různých testech shody barev úspěšně obnovila pouze společnost NICHIA," řekl Yuji Itsuki, generální ředitel marketingu společnosti NICHIA. "To znamená, že 219F je jediná dnes dostupná LED dioda, která dokáže přesně odpovídat CCT HPS. Díky této schopnosti kombinovat LED a HPS bez vzniku ostrých odchylek je skutečně první v oboru, která poskytuje skutečnou alternativu."

Společnost NICHIA nabízí jako vynikající doporučení pro náhradu HPS teplotu 1800K, ale nabízí i další možnosti s nižší CCT. Se čtyřmi nižšími úrovněmi CCT pokrývajícími 2500K, 2200K, 2000K a 1800K splňuje řada 219F všechny požadavky trhu. Pro obnovení nostalgického efektu krajiny, který vytváří HPS, mohou zákazníci zvolit model 1800K. Zákazníci, kteří upřednostňují energetickou účinnost, mohou zvolit model 2500K. Pro splnění pokynů konsorcia Design Lights Consortium (DLC®) mohou zákazníci zvolit model 2200K. Pokud zákazníci kladou důraz na katalogovou hodnotu HPS, mohou zvolit model 2000K.

Řada 219F společnosti NICHIA bude k dispozici v září. Pro další informace se mohou zákazníci obrátit na místní pobočku společnosti NICHIA.