Společnosti DIAL a RELUX spolupracují na vývoji nového datového formátu pro světla a senzory (GLDF).

GLDF je otevřený bezplatný formát, který lze použít v celém osvětlovacím průmyslu a splňuje nejnovější požadavky na proces BIM. Z tohoto nového formátu budou mít prospěch výrobci, plánovači a dokonce i výrobci softwaru.

Impulz a počáteční situace

Výrobci se dosud museli vypořádat se skutečností, že uživatelé požadují interní informace o produktu v různých formátech a pro různé účely. Návrháři a designéři používají několik různých programů pro různé účely a očekávají, že produktová data budou k dispozici a samozřejmě jednotná ve všech aplikacích. Výrobci softwaru vyžadují komplexní a nejaktuálnější informace o produktu. Tyto údaje musí zahrnovat všechny informace požadované pro příslušný účel.

Globální formát dat osvětlení (GLDF) poskytuje všem zúčastněným tyto výhody: Výrobcům stačí udržovat a nabízet jediný formát. Všechny procesy provozované podle údajů výrobce mají přístup k informacím z GLDF. Návrháři mohou najít všechny informace o produktu v GLDF. Soubor mohou používat všechny programy a aplikace. Informace jsou vždy identické, což vylučuje rozdíly mezi různými verzemi souborů. Výrobci softwaru mohou najít skvělé informace o svých (designových) programech. Výrobci jsou motivováni udržovat informace a udržovat je aktuální, protože již nepotřebují vytvářet nové formáty pro mnoho různých účelů.

Aktuální stav dokumentace elektronického osvětlení

V současné době jsou k dispozici různé popisy světel pro různé účely.

Pro vytváření technických datových listů nebo výpočet světelného systému jsou k dispozici standardní fotometrické formáty, jako jsou Eulumdat, LM63, TM-14 nebo UNI 11733-2019. Tyto formáty dokumentují fyzikální vlastnosti světel a lamp. Měřené vlastnosti jsou prezentovány a lze je interpretovat pomocí vzorců a standardizovaných pravidel aplikace.

Tyto formáty obsahují velmi málo dalších informací, které by byly vyžadovány pro kompletní proces BIM, včetně návrhu systému, komerčního zpracování nebo správy zařízení.

Například pro informace vyžadované maloobchodníky existuje formát ETIM, který je běžný v Německu a používá se také v jiných zemích. Toto je navrženo pro výměnu dat mezi výrobcem a maloobchodníkem a sestavuje popisy produktů. Tento formát nelze použít pro plánování osvětlení.

Mezi moderní datové formáty používané v programech CAD a návrhů osvětlení patří ULD (DIALux) ROLF (RELUX), RFA (Revit) nebo dokonce IFC (OPEN BIM). Tyto formáty kombinují různé požadavky. V programech světelného designu se počítá světlo a pro výběr a objednání jsou uvedeny nejkompletnější možné informace o produktu. Naproti tomu se datové formáty RFA a IFC snaží mapovat produkt v procesu CAD a BIM, aniž by dostatečně zohledňovaly světelnou technologii.

Aktuální stav nového globálního formátu dat osvětlení (GLDF)

Nový globální datový formát osvětlení (GLDF) byl vyvinut pro úplné mapování světel a senzorů přítomnosti nebo pohybu pro všechny účely. Byly začleněny přípravné práce různých výborů, jako je pracovní skupina ZVEI BIM. Součástí GLDF jsou samozřejmě fotometrické a spektrální informace i geometrické, elektrotechnické, obchodní a údržbové informace. Vlastnosti jsou popsány v CEN TS 17623, „Vlastnosti BIM pro osvětlení - svítidla a snímací zařízení“. Lze uložit i další parametry. Z hlediska BIM lze GLDF použít v projektu od první fáze návrhu po recyklaci.

Společnosti DIAL a RELUX navrhly datovou strukturu, která dokáže zmapovat všechny výše uvedené parametry, a proto umožňuje výměnu dat mezi aplikacemi a zúčastněnými stranami. Za účelem dosažení co největšího počtu uživatelů je formát a související dokumentace poskytována bezplatně.

Formát bude zúčastněnými společnostmi nadále upravován a dále rozvíjen podle požadavků.

Dokumentace by měla být vydána v průběhu roku 2021. Beta fáze formátu má začít v první polovině roku 2021. Výrobci softwaru (světelné plánování, CAD, PIM) a výrobci osvětlení pak musí tento formát implementovat a nabídnout ve svých systémech. 

Nastavení a struktura

GLDF je nastaven ve struktuře XML (Extensible Markup Language). To je ideální pro zobrazení hierarchicky strukturovaných dat. Dalšími výhodami jsou čitelnost pro lidi a stroje, nezávislost na platformě a velmi široká distribuce.

GLDF je formát kontejneru, do kterého může dodavatel dat integrovat veškerý obsah. Patří sem texty, obrázky, křivky distribuce světla (LVK), spektra, 3D modely atd. Produkt může také obsahovat různé doplňkové informace. Například lze světlo popsat jako kvádr o délce, šířce a výšce, ale lze také poskytnout podrobný 3D model. Aplikace pro čtení pak může rozhodnout, zda zobrazit jednoduchý nebo složitý model. Produkty mohou být jednoduché nebo složité v závislosti na skutečných požadavcích. To znamená, že je také možné mapovat jednoduché zapuštěné svítidlo i komplexní osvětlovací systém s mnoha světelnými výstupy, který je individuálně stmívatelný a také mění barvu pro „Human Centric Lighting“. Systémy mohou být dále vybaveny senzory pohybu a jednotkami nouzového osvětlení.

Struktura je definována tak, aby bylo možné podepisovat jednotlivé prvky i celý obsah. To umožňuje zjistit, zda byl obsah změněn. To dává výrobci nebo dodavateli dat a plánovačům velké vnitřní zabezpečení při používání souborů GLDF. Pokud došlo ke změně dílů, např. Příkon, LVK nebo označení výrobce, lze to okamžitě zjistit při kontrole podpisu.

Kromě dokumentace je k dispozici také definice schématu XML (XSD). Vývojáři softwaru proto mohou snadno implementovat rozhraní GLDF do systému PIM (Product Information Management). Struktura i datové typy jsou definovány v rámci XSD.

Je stále na výrobci konkrétního softwaru, aby rozhodl, která data softwarový program vezme z dostupného rámce. Program je tedy schopen propojit rozsah načtených informací s licencováním uživatelem nebo prostřednictvím licencí poskytovatele dat (výrobce). Je také možná kombinace.

Formát GLDF může prezentovat geometrii produktu třemi způsoby:

Jako jednoduchá geometrie, kvádr nebo válec s rozměry délky, výšky a šířky nebo průměru (jako součást obecného modelu)

Jako obecný 3D model, kde je popsán archetyp a jsou definovány související rozměry (např. Stojací lampa s rozměry základny, sloupu a hlavy lampy)

Jako realistický 3D model s geometrickými, fotometrickými a mechanickými informacemi ve formátu OBJ. Zde lze definovat textury, libovolný úhel otáčení a několik světelných východů.

Další informace

Další informace o globálním formátu dat osvětlení budou brzy k dispozici na webových stránkách DIAL a RELUX. Web www.gldf.io poskytuje popis formátu, nástroje, ukázkové soubory a možnost zaznamenávat návrhy a komentáře. Tyto webové stránky společně udržují dvě společnosti DIAL a RELUX.