Stmívání nad Eltodem? Praha hledá i jiné firmy, které se zabývají osvětlením

praha_osvetleni
Dlouho se zdálo, že zakázku za stovky milionů ročně nemůže dostat jiná firma. Teď ale Praha zjistila, že podobný velín, z něhož Eltodo řídí pražské osvětlení, není nijak výjimečný. Smlouva končí Eltodu příští rok.
 
Zakázku na veřejné osvětlení v Praze má po letech šanci získat nový provozovatel. Ještě nedávno se přitom zdálo, že pozice firmy Eltodo – která lampy či věžní hodiny v metropoli spravuje už od roku 1999 – je v podstatě neotřesitelná. A to zejména kvůli tomu, že osvětlení ovládá z vlastního velína v Novodvorské ulici.

Pražští radní připouštěli, že bude komplikované, aby si případný jiný provozovatel vybudoval něco podobného. Názor ale změnili.

"Při návštěvě velína Eltoda jsme dospěli k názoru, že není zase tak velký problém vybudovat analogickou řídicí jednotku a umístit ji kdekoli. Jde čistě o kvalitní softwarové řešení," popisuje poznatky svého týmu radní Aleksandra Udženija (ODS), která má na starosti městský majetek.

Eltodu končí smlouva na závěr roku 2013. Nový tendr, který město chystá, je tedy otevřený. Podle politických zástupců Prahy si podobné technické zázemí můžou opatřit i jiní provozovatelé, kteří budou chtít zakázku získat.

I firma Eltodo připouští, že její velín není jedinečný. "Jde spíš o rozsah, komplexnost a kvalitu poskytovaných služeb. Z tohoto hlediska je náš centrální dispečink bezesporu na velmi vysoké úrovni," míní mluvčí společnosti Jan Rafaj.

Z jeho slov vyplývá, že Eltodo se bude o lukrativní správu městského osvětlení ucházet i v novém výběrovém řízení. „Domníváme se, že šance Eltoda na znovuzískání zakázky jsou vzhledem k výsledkům z minulého období velké," dodává mluvčí Rafaj.

Služba za 469 milionů

Magistrát za veřejné osvětlení a další související služby platí stovky milionů ročně. Loni jej stálo 469 milionů, 270 milionů dal za správu a zbylé peníze utratil úřad za elektřinu a plyn.

Politici nyní chtějí smlouvu s Eltodem ještě upravit, byť končí už příští rok. Jednat budou mimo jiné o nižší ceně či způsobu předání stožárů osvětlení a dalšího vybavení patřícího městu.

Zdroj ihned.cz