Test úsporných zdrojů světla 2012

usrpona_zarovka
 
LED a halogenové žárovky a zářivky nevybírejte podle toho, kolik spotřebují, ale podle toho, jak svítí. Zapomeňte na watty, chtějte lumeny. Zaplatíte za roční svícení raději tři sta nebo sedmdesát korun? LED žárovky nemusí být nutně ekologičtější než úsporné zářivky.
 
Zapomeňte na watty

Starého psa novým kouskům nenaučíš. Tak by se dal shrnout bytostný odpor mnohých k úsporným zdrojům světla. Pomineme-li politické souvislosti, přináší vyřazení klasických žárovek problémy a mnoho lidí stále nemá jasno v tom, jak vlastně poznat náhradu za klasickou „šedesátku" nebo „stovku", jaké světlo zvolit do obýváku, kuchyně nebo chodby a jak je to vlastně s cenami LED žárovek a zářivek a úsporami. V neposlední řadě se z různých zdrojů můžeme dočíst, že se žádná úspora, natož šetření životního prostředí nekoná.

V aktuálním testu vám prozradíme, proč jsou lumeny lepší než watty, a pomocí objektivních metod se podíváme i na ekologické dopady jednotlivých úsporných zdrojů světla. Úsporné zdroje světla opravdu mohou ušetřit nejen vaši peněženku, ale i přírodu. Jak to ovšem bývá, nic není černobílé.
 
 
Zdroj dTest.cz