V září se v Olomouci opět rozsvítí budovy, vrací se Festival světla

svetla_olomouc_2012Letos se uskuteční třetí ročník  Festivalu světla, již podruhé v krásném historickém centru Olomouce. Akce, organizovaná společnostmi Prestima a Philips, se v minulém roce setkala s velkou přízní obyvatel hanácké metropole. Také letos hodlá na svůj pestrý program nalákat obdivovatele netradiční krásy z celého regionu. Od čtvrtka 6. září až do soboty 8. září tak budou moci obyvatelé i návštěvníci Olomouce na Horním náměstí zjistit, co všechno dokáže světlo. Organizátoři stejně jako loni představí  řadu budov Horního náměstí v jiném, doslova novém světle. I letos bude dynamicky osvětlena  čelní strana olomoucké radnice a  návštěvníkům se otevřou i dveře radničního atria, kde bude možné okusit spojení příjemné, klidné hudby a světla. 

Festival bude lákat návštěvníky na celou řadu akcí

Zlatým hřebem festivalu bude 6. září již tradiční Noc světel. Od 19.00 budou návštěvníci Festivalu moci obdivovat slavnostní rozsvícení speciálně osvětlených budov, poslechnout si koncert populárních kapel a zažít mnoho dalších světelných a multimediálních instalací a vystoupení. 

Prázdniny s Philipsem 

Město Olomouc a společnost Philips připravili letos také něco navíc. Akce „Léto s Philipsem“ má za úkol podtrhnout fakt, že spojení Olomouc – kultura – světlo platí již dnes a že i do budoucna bude Olomouc městem, které chce se světlem pracovat tak, aby svým obyvatelům vytvářelo příjemné prostředí pro život a turistům dalo ještě o jeden důvod více, proč město Olomouc navštívit a především tu strávit alespoň jednu noc. Od 3. srpna tak bude vždy mezi 21:30 a 22:00 radnice svítit do rytmu hudby.

Zkuste si sami připravit návrh kreativního osvětlení 

U příležitosti Festivalu světla bude partnerem festivalu, společností brandzfriendz, připravena Facebooková aplikace, prostřednictvím které se kreativního nasvícení budov budou moci zúčastnit i uživatelé sociálních sítí.  „Soutěž „Rozsviťme radnici“ je jedinečným projektem, který jsme se rozhodli zrealizovat, abychom upozornili na Festival světla, pobavili uživatele Facebooku a nechali je zrealizovat vlastní představu o osvětlení olomoucké radnice. Slibujeme si, že se tak dozvíme, jak se na věc osvětlení památek a měst obecně dívají ti, pro které osvětlení vytváříme“,  říká Alice Hönigová z marketingu společnosti Philips. „Na Facebooku si uživatelé od začátku srpna budou moci virtuálně navrhnout vlastní sekvenci dynamického osvětlení radnice. Každý srpnový pátek večer pak budou vybrané sekvence k vidění přímo na fasádě radnice na olomouckém Horním náměstí a z natočených videoklipů budou uživatelé opět vybírat autora toho nejlepšího návrhu. Vítězové si odnesou věcné ceny a především jejich dílo bude k vidění během noci světel ve čtvrtek 6. září.  

Největší konference o osvětlování měst

 6. září proběhne také již tradiční součást Festivalu světla, 3. ročník konference Světlo pro naše města. Vedle množství význačných architektů a urbanistů bude mezi nejvýznamnější řečníky patřit především světelný designér Rafael Gallego ze studia Aureo lighting, autor koncepce osvětlení historického centra Valladolidu Rivers of Light a promluví o svém pohledu na přínos správného využití světla pro města. Konference je zaměřena jak na urbanistické a architekturní osvětlení, tak na funkční osvětlení našich měst a je proto cílena jak na představitele měst, tak architekty, projektanty a profesionály z oboru. Více informací naleznete na internetových stránkách: www.festivalsvetla2012.cz.