Vše je v mixu - ams Osram představuje bílé LED pro vysoce účinné zahradnické osvětlení

ams OSRAM (SIX: AMS), světový lídr v oblasti optických řešení, rozšiřuje své komplexní portfolio pro zahradnictví o Osconiq S 5050. Pro každou rostlinu existuje ideální světelný recept, který zahrnuje "ingredience", jako jsou požadovaná vlnová délka, intenzita, průměrná doba osvětlení a mnoho dalšího. Provozovatelé skleníků a takzvaných indoor farem chtějí být kromě maximalizace výnosů přirozeně co nejúspornější. ams Osram Osconiq S 5050 řeší klíčový problém často používaných bílých LED, což výrobcům svítidel a indoor farmářům přináší nižší náklady na energii a efektivnější osvětlení.

V halovém zemědělství se dnes vyskytují převážně kombinace červených a modrých nebo alternativně červených a bílých LED diod. Standardní bílé LED diody používané k pěstování rostlin vyzařují také světlo v červeném rozsahu vlnových délek, které by místo toho mohly být v osvětlovacím systému pokryty přímo vyzařujícími červenými LED diodami.

Kromě toho klasické bílé LED diody potřebují pro srovnatelný počet červených fotonů podstatně více energie než přímo červeně emitující LED diody. "Naše nová Osconiq S 5050 nyní umožňuje vyšší účinnost systému červenobílého spektra tím, že snižuje podíl fosforem přeměněných červených fotonů. Díky této koncepci mohou nyní pěstitelé výrazně ušetřit náklady na energii," vysvětluje Thomas Grebner, marketingový manažer společnosti ams Osram. Speciální luminofor použitý v Osconiq S 5050 takříkajíc ořezává červenou část spektra. Červená složka v bílém světle LED je proto výrazně nižší.

Osconiq S 5050 umožňuje výrobcům kompaktní konstrukce svítidel díky prostorově úsporným rozměrům pouhých 5,0 mm x 5,0 mm x 0,7 mm. Středně výkonná LED se může pochlubit také účinností 2,86 µmol/J a optickým výkonem 630 mW. Zařízení, které lze provozovat v rozsahu 180 až 1050 mA v závislosti na cílové aplikaci, je navíc chráněno proti přepětí až 8 kV.

Zahradnické technologie od společnosti ams Osram nejenže pomáhají produkovat potraviny nezávisle na lokalitě, prostorově úsporně a bez přidávání pesticidů, ale také usnadňují spotřebitelům v městských oblastech rychlé získání čerstvých a zdravých potravin.